Scroll to top

A magnézium élettani szerepe

A magnézium a szervezetben a negyedik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. A teljes mennyiség (kb. 25 g) kétharmada a csontvázban, egyharmada a lágyszövetekben található, a vérkeringésben a teljes mennyiség kevesebb mint 1%-a van jelen.

A magnézium az anyagcsere optimális működéséhez elengedhetetlen ásványi anyag, mintegy 300 anyagcsere folyamatban vesz részt. A magnézium szerepet játszik a csontanyagcserében, az idegsejtek ingerületátvitelében, a szívizom ingerlékenységében, a neuromuszkuláris (=ideg-izom közötti) ingerületvezetésben, az izomkontrakcióbani (=izomösszehúzódásban), a vazomotoros (=érfali) tónus fenntartásában és a vérnyomás szabályozásban is.

Vizsgálatok szerint a magnézium hatásos eclampsia és preeclampsia (=terhességi toxikózisban fellépó rángógörcs), arritmia (=szívritmuszavar), súlyos asztma valamint migrén esetén. Más területeken is ígéretesek az eredmények: a magnéziumadás csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát, javítja a glukóz- és az inzulin-anyagcserét, enyhíti a dysmenorrhoea (=menstruációs zavar) tüneteit, várandós nőknél csökkenti a lábszárgörcsöt.

A magnézium alkalmazását székrekedésben és dyspepsiában (=emésztési zavar) a szokásos kezelés részének tekintik.

(Forrás: Mary P. Guerrera et al. A magnézium terápiás felhasználása. Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 3. szám, 2010. március, 47-56. oldal, Kommentár: Dr. Takács István)

365 mg elemi magnézium/tasak
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!