Scroll to top

Magnézium és táplálkozás

Miért alacsonyabb ételeink magnéziumtartalma?

Régebben úgy tartottuk, hogy jól kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás esetén elegendő a napi magnéziumbevitel és nem alakul ki magnéziumhiány. Az utóbbi évtizedekben az élelmiszerkínálat és ellátás javulásával párhuzamosan megváltoztak a táplálkozási szokásaink. Manapság sok magnéziumban szegény élelmiszert fogyasztunk, ennek következményeképpen alakul ki az igen gyakori marginális magnéziumhiány.

Ilyen élelmiszer a finom pékáru (metélttészták, fehér kenyér stb.), a cukor, a túl sok zsírfogyasztás, ami gátolja a magnézium felszívódását. A fehérjékben gazdag táplálék növeli a szervezet magnéziumigényét és egyben gátolja annak felvételét. A kalciumban gazdag étrend ugyancsak gátolja a magnézium felszívódását. A foszfátokban gazdag élelmiszerek (üdítőitalok, fagylaltok stb.) fokozzák a bélben a magnéziumkiválasztást. MacHalé és mtsai (1979) szerint az étrendhez hozzáadott cellulóz és hemicellulóz serdülőkorú gyermekeken negatív magnézium balanszot eredményez. Ezért magnéziumhiány esetén alkalmazott diétában kerülni kell a cellulóz és hemicellulóz tartalmú rostokat.

A rostokban gazdag étrendek magas fitinsavtartalma csökkenti a magnézium biológiai hasznosulását és a magnézium-fitátkomplexek képződése révén fokozzák a széklettel való kiürülést. A konzervfélék széleskörű használata a konzerválószerek (oxálsav, benzoesav) révén akadályozzák a magnézium felszívódását. A napi táplálkozásunk összeállításakor a jelzett tényezőket mind számításba kell vegyük a marginális magnéziumhiány megelőzése érdekében.

A tömegtáplálkozás szempontjából fontos szerepe van az ivóvíz magnéziumtartalmának is. Ezért fontos ismerni az adott terület ivóvízének magnéziumtartalmát. Alacsonyabb magnéziumtartalmú ivóvizek esetén az adott területen ajánlatos a magas magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása. A mezőgazdaság kemizálása a nitrogénben gazdag műtrágyák, az állattartás megváltozása következtében az élelmiszerek magnéziumtartalma csökkent. A talaj savassága, amit az ipari zónák levegőszennyezése idéz elő, szintén csökkenti a mezőgazdasági termékek magnéziumtartalmát. Kuti szerint (1989) a tápláléklánc minden szakaszán csökken a magnézium kínálat, ami közrejátszik a magnéziumhiány gyakoriságában.

A magnézium bevitelének csökkentéséhez hozzájárulnak a helytelen konyhatechnikai eljárások is (mint pl. a burgonya vastag hámozása, az apróra vágott zöldségek bő vízben való forralása és ezt követően a víz elöntése).

A rendszeres alkoholfogyasztásnak is szerepe van a marginális magnéziumhiány kialakulásában, mivel fokozza a magnézium kiürítést és gátolja a felszívódást.

(Forrás: Balla Árpád, Balla Melinda. Magnézium terápia az orvosi gyakorlatban. The 13th Symposium on Analytical and Environmental Problems, Szeged, 25 September 2006., A teljes tanulmány, 2010. 07. 20.)

365 mg elemi magnézium/tasak
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!