Skip to main content

Táplálkozz tudatosan!

Az egészséges életmód egyik legfontosabb része a kiegyensúlyozott táplálkozás. Próbáld változatosan, minél többféle élelmiszerből összeállítani az étrendedet, hogy tested mindenből megkaphassa azt a mennyiséget, amennyire szüksége van. De ne többet! Figyeld meg magad, és találd meg a neked legideálisabb étkezési ritmust, és igyekezz tartani is ezt. Az étkezéseknek pedig mindig add meg a módját: egyél nyugodt körülmények között, és élvezd az ízeket!

Figyelj a mennyiségekre!

A táplálkozástudományi szakemberekből álló Táplálkozási Fórum által megalkotott okostányér segít neked a kiegyensúlyozott étrend összeállításában. Megmutatja, mely élelmiszertípusokból milyen mennyiségben kell fogyasztanod ahhoz, hogy megőrizhesd az egészségedet. Ha ezeket az arányokat betartod, nagy baj már nem lehet.

Forrás: https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

Mint annyi mindenben, itt is érdemes megtalálni az egyensúlyt minőségben és mennyiségben is. Hiszen a jól átgondolt, kiegyensúlyozott étrendben mindkettő egyaránt fontos. Nézzük, mit is jelentenek a szükséges adagok!
http://www.okostanyer.hu/eteladagok-okosan/

  • 1 adag zöldség-gyümölcsnek felel meg: 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs. 1 adag, tehát 1 közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma, őszibarack, narancs, 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs (pl. eper, ribizli, málna), 1/3 kígyóuborka, 3-4 tavaszi retek, ½ sörretek, jégcsapretek, sárgarépa 1 közepes darab, ½ karalábé vagy 1 kis tányér saláta.
  • 1 adag gabonaféle és keményítőtartalmú zöldség: 1 db péksütemény (pl. kifli vagy zsemle), vagy 1 közepes szelet kenyér/kalács vagy 12 evőkanál (20 dkg) főtt tészta/rizs vagy 3 evőkanál gabonapehely/müzli vagy 3 ökölnyi (25 dkg) burgonya.
  • 1 adag hús, halnak felel meg: 1 tenyérnyi szelet (10 dkg) hús, 1 szelet (15 dkg) hal vagy 3-4 szelet (5 dkg) felvágott, 2 db vagdalt pogácsa.
  • 1 adagnak felel meg 1 db tojás.
  • 1 adag tej-tejterméknek felel meg: 2 dl tej vagy joghurt, kefir vagy 5 dkg túró vagy 3 dkg sajt.
  • Folyadék: 1 adag, azaz 1 pohár 2-2,5 dl folyadék (víz). A gyümölcs- és zöldséglevek, cukortartalmú teák, üdítőitalok, turmixok, tejes italok (pl. kakaó, tejeskávé) csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben javasoltak.