Skip to main content

Élelmiszereink magnéziumtartalma

Néhány táplálkozási ajánlás

 1. A mikrotápanyagok jelentős része vízben oldódik, így ezek főzés közben a főzővízbe kerülnek, és rengeteg tápanyag vész kárba, ha ezt kiöntik. Érdemes ezért inkább párolással készíteni az ételeket, vagy a főzővizet is hasznosítani valamilyen formában1,2.
 2. A magok (a gabonamagvak mellett a bab, a borsó, a lencse, a dió, a mogyoró, mandula, a mák, a tökmag, a napraforgómag, stb.) a növény csírázásához, fejlődésének megindulásához szükséges tápanyagok koncentrált tárházát jelentik. A magvak az ásványi anyagok tekintetében az egyéb növényi részek tápelemtartalmának 10-20 szorosát tartalmazzák. Az emberek általában gabonamagvakból fogyasztják a legtöbbet, de nem mindegy, hogy teljes kiőrlésű, barna vagy fehér kenyérként, esetleg péksütemény formájában. A teljes kiőrlésű pékáruk ásványi- és nyomelemtartalma magasabb, mint a finom pékáruké1,2.
   
 3. A zöldségeknél és a gyümölcsöknél különbséget mutat a héj, a héjközeli és a távolabbi részek tápanyagtartalma. Javasolt a hámozatlan zöldségek és gyümölcsök fogyasztása! Amennyiben hámozás szükséges, azt minél vékonyabban kell megtenni1,2.
 4. A magnézium a klorofill központi részét képezi. A zöld növényekben, különösen a spenótban magas a magnéziumtartalom (más növényekének a 3-4 szerese), de a cékla - piros színe ellenére - ezt is felülmúlja.
   
 5. Az egészséges táplálkozás alapja - a helyes táplálkozási szokásokon és konyhatechnológiai eljárásokon túl - a nyersanyagok minősége és tápanyagtartalma. Mivel a vásárló nem tudja megítélni a tápanyagtartalmat, és azon változtatni sem tud, tudatos beavatkozásokra van szükség a szántóföldtől egészen az asztalig annak érdekében, hogy a táplálkozás az emberi szervezet egészséges működésének biztosításában is be tudja tölteni a neki szánt szerepet1,2.

Néhány élelmiszer jellemző magnéziumtartalma3

Forrás:

 1. Balla Árpád, Balla Melinda. Magnézium terápia az orvosi gyakorlatban. The 13th Symposium on Analytical and Environmental Problems, Szeged 25 September 2006
 2. https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/magneziumban_gazdag_etelek/20160114101602. Letöltés: 2019. január 27.
 3. National Institutes of Health. Office of Diatery Supplements. Magnesium Fact Sheet for Health Professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional; 2020.09.18.