Skip to main content

Magnézium és a táplálkozás

A magnézium széleskörben elterjedt a növényi és állati élelmiszerekben, valamint az italokban. Jó források a zöld leveles zöldségek, például a spenót, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.1,3

Az élelmi rostot tartalmazó élelmiszerek általában magnéziumot biztosítanak. Magnéziumot adnak egyes reggeli gabonapelyhekhez és egyéb dúsított ételekhez. Az élelmiszer-feldolgozás egyes típusai, például a gabona finomítása oly módon, hogy eltávolítják a tápanyagban gazdag csírákat és korpákat, lényegesen alacsonyabb magnéziumtartalmat eredményeznek.1

A csapvíz, az ásványvíz és a palackozott víz szintén magnéziumforrás lehet, de a vízben lévő magnézium mennyisége forrás és márka szerint változik (1 mg/l-től több mint 120 mg/l-ig).3

Az elfogyasztott étrendi magnézium körülbelül 30-40%-át képes a test felszívni.2,4

Forrás:

  1. Institute of Medicine (IOM). Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. Washington, DC: National Academy Press, 1997.
  2. Rude RK. Magnesium. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, Cragg GM, Levine M, Moss J, White JD, eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 2010:527-37.
  3. Azoulay A, Garzon P, Eisenberg MJ. Comparison of the mineral content of tap water and bottled waters. J Gen Intern Med 2001;16:168-75.
  4. Fine KD, Santa Ana CA, Porter JL, Fordtran JS. Intestinal absorption of magnesium from food and supplements. J Clin Invest 1991;88:396-402.