Skip to main content

Magnéziumhiány okai

Rövid távon a szervezet alacsony magnéziumszintje nem okoz nyilvánvaló tüneteket. Ha az egészséges emberek kevesebb magnéziumot visznek be, akkor a  vesék igyekeznek gondoskodni a megfelelő magnéziumszintről azáltal, hogy korlátozzák a magnézium kiválasztódását a vizeletbe. Az alacsony magnézium-bevitel hosszútávon azonban magnéziumhiányhoz vezethet. Ezenkívül egyes egészségügyi állapotok és gyógyszerek akadályozzák a test magnéziumfelszívási képességét, vagy növelik a vesék által kiválasztott magnézium mennyiségét, ami szintén magnéziumhiányhoz vezethet. A magnéziumhiány tünetei között szerepel az étvágytalanság, émelygés, hányás, fáradtság és gyengeség. A nagymértékű magnéziumhiány zsibbadást, bizsergést, izomgörcsöket, rohamokat, személyiségváltozásokat és rendellenes szívritmust okozhat.

Milyen állapotok vezethetnek magnéziumhiányhoz?

 • ha egyoldalú táplálkozás, diéta vagy fogyókúra miatt a táplálékkal nem kerül elegendő mennyiségű magnézium a szervezetbe.
 • ha csökken a magnézium bélből való felszívódása (például Crohn-betegség, cöliákia vagy tartós hasmenés miatt).
 • ha fokozódik a magnézium szervezetből történő kiürülése (például vízhajtók szedésekor, egyes vesebetegségekben, cukorbetegség vagy alkoholizmus esetén).
 • ha fokozott a szervezet magnéziumigénye (például sportolóknál, terhesség vagy szoptatás ideje alatt vagy krónikus stresszhelyzetben).

Magnéziumhiány alakulhat ki a következő kóros állapotok, illetve betegségek következtében:

 • a gyomor-bél rendszeren keresztül történő veszteség: vékony- és vastagbélgyulladás, felszívódási zavar, vékonybélszakasz-eltávolítás miatt;
 • a vesén keresztül történő veszteség – megnövekedett vizeletmennyiség, veseelégtelenség, cukorbetegség, az agyalapi mirigy egy hormonjával kapcsolatos zavar (ún. diabétesz inszipidusz) – miatt;
 • a belső elválasztású mirigyek betegségei [elsődleges mellékpajzsmirigy-túlműködés, a só- és vízháztartásért felelős egyik mellékvesekéreg-hormon (aldoszteron) túlműködése, pajzsmirigy-túlműködés] miatt;
 • a máj- és a hasnyálmirigy betegségei (májzsugorodás, hasnyálmirigy-gyulladás, alkoholizmus) miatt;
 • különböző gyógyszerek alkalmazása mellett, mint a vízhajtók, szívglikozidok, gentamicin, amfotericin B, ciszplatin, D-penicillamin, ciklosporin, valamint egyes hormonkészítmények (T3, T4, kortikoszteroidok, inzulin);
 • magnéziumhiányos mesterséges táplálás következtében;
 • hiányos, illetve elégtelen táplálkozás (éhezés, koplalás, fehérjedús táplálkozás) következményeképp;
 • elektrolit- és pH-eltolódás miatt (magas kalciumszint, alacsony foszfátszint a vérben, a vér vegyhatásának savas irányú eltolódása).

Okozhat problémát túl sok magnézium bevitele?

Az étkezéssel bevitt túl sok magnézium nem jelent egészségügyi kockázatot egészséges egyéneknél, mert a vese kiválasztja a vizeletbe a felesleges mennyiséget. Az étrend-kiegészítőkből vagy gyógyszerekből származó túlzott mennyiségű magnézium azonban eredményezhet hasmenést, amely hányingerrel és hasi görcsökkel járhat. A magnéziumtoxicitás kockázata károsodott vesefunkció vagy veseelégtelenség esetén növekszik, mivel a magnéziumfelesleg eltávolításának képessége csökken vagy elvész.